ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΒΙΑ-ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

 

Ακολουθούν επτά άρθρα σχετικά με βία-ναρκωτικά-εκφοβισμό

ΒΙΑ

Η βία αποτελεί πράξη επιθετικότητας που προκαλεί  τραυματισμό ψυχικό ή σωματικό.

Υπάρχουν πολλές μορφές βίας. Μπορεί να είναι σχολική, ενδοοικογενειακή, λεκτική .

Στη σχολική βία  ένα παιδί ή μία ομάδα ασκούν βίασωματική ή ακόμα και λεκτική σε ένα  μέλος της σχολικής ομάδας. Στη συμπεριφορά των θυτών μπορεί να είναι πολλοί οι λόγοι βίας. Όλα ξεκινούν από το κοντινό περιβάλλον και κυρίωςτην οικογένεια . Εάν στην οικογένεια υπάρχει βία το παιδί θα υιοθετήσειμελλοντικά αυτή τη στάση ζωής και συμπεριφοράς .

Τα ΜΜΕ μπορούν επίσης να ωθήσουν στη  βία.Παρακολουθώντας ο δέκτης μέσα από το Internet σκηνές βίας  μιμείται αυτά τα είδωλα.

Οι συνέπειες της βίας για το θύμα είναι πολύ λυπηρές. Το θύμα  μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα, ανασφάλειες και φόβο.Φοβάται , γίνεται πολύ καχύποπτο και  απομονώνεται από το περιβάλλον του. Δεν  μπορεί να έχει ελευθερία έκφρασης και μπορεί να φτάσει σε αυτοκτονικές τάσεις  λόγω καταρράκωσης της αξιοπρέπειάς του.

Για να αντιμετωπίσουμε τη βία πρέπει να διαπαιδαγωγηθούν σωστά τα παιδιά. Πρέπει από μικρή ηλικία γονείς και σχολείο να συζητούν  με τα παιδιά για να γνωρίζουν τις επιπτώσεις της βίας, για να μην την ασκήσουν σε φίλους και συμμαθητές τους .

Ο κόσμος πρέπει να βάλει ΤΕΛΟΣ στη ΒΙΑ

 

Γιαννούλα ΜπατσούληΒ4

 

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών, θεωρείται ένα κοινωνικό πρόβλημα. Αφορά μια κατάσταση στην οποία ο μαθητής ασκεί επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά σε μαθητές εντός και εκτός σχολείου. Συνήθως αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζεται λάθος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά μένουν μυστικά, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και την φήμη του σχολείου. Οι πιο συνηθισμένοιτρόποι ενδοσχολικής βίας είναι οι χειρονομίες, οι σπρωξιές, οι ξυλοδαρμοί, οι φραστικές επιθέσεις, οι βρισιές, οι απειλές, η σεξουαλική παρενόχληση κλπ.Στην σημερινή εποχή όμως ο εκφοβισμός γίνεται και μέσω του διαδικτύου με την γελοιοποίηση του θύματος.

Την ενδοσχολική  βία μπορεί να την ασκεί ένας μαθητής σε έναν άλλο μαθητή, λόγω της αδυναμίας του. Δηλαδή το πρόβλημα αυτό μπορεί να προέρχεται από την οικογένεια, από τις παρέες και επίσης στο παρελθόν μπορεί να είχε και ο θύτης παρόμοιο πρόβλημα και για αυτό το λόγο να ψάχνει θύματα, ώστε να κάνει τα ίδια πράγματα κι χειρότερα. Αυτό όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο παιδί που θα έχει πέσει θύμα, διότι θα αποκτήσει την αίσθηση της ανασφάλειας, θα έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτό θα μειώσει τον εαυτό του, αφού θεωρεί πως γίνεται θύμα εξαιτίας όσων του λείπουν.

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως και ο γονιός θα πρέπει να πάρει θέση, να κάτσει να ακούσει όλες τις ανησυχίες και τα προβλήματά του. Να πάει στο σχολείο ο γονιός και να πάρει θέση στο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει το παιδί του, να βεβαιωθεί πως ο θύτης δεν θα το ξανακάνει στο παιδί. Άμα στο παιδί έχει δημιουργηθεί κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, ο γονιός θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου. Τέλος θεωρώ πολύ σοβαρό το θέμα του εκφοβισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση.

 

Ελπίδα Μίνου Β4

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Η ενδοσχολική βία ή αλλιώς εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο μεταξύ μαθητών που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει “αντικείμενο” προσοχής και συζήτησης. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά αυτά στα σχολεία, δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Οι μαθητές-θύματα αποφεύγουν να μιλήσουν στους γονείς τους για το πρόβλημα, οι καθηγητές αδιαφορούν για το θέμα ή δεν προσπαθούν όσο θα έπρεπε για να σταματήσει όλο αυτό το bulling, με αποτέλεσμα να αυξάνονται όλο και πιο πολύ οι θύτες και τα περιστατικά.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση του bulling είναι η ενημέρωση και η συζήτηση με το παιδί-θύμα, για να του τονίσετε, ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μαζί, και ότι μόνο αν μιλήσει για το περιστατικό θα αλλάξουν τα πράγματα. Ακόμα είναι σημαντικό οι γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους ότι είναι δίπλα τους πάντα, τα νοιάζονται και τα προστατεύουν.

Ιφιγένεια Μοίρη Β4

Η ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΩΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ» ΜΑΣΤΙΓΑ

Στη σημερινή εποχή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλά σκληρά παραδείγματα βίας των νέων ως θύτες αλλά και ως θύματα και φυσικά οι αιτίες είναι πολλές και διαφέρουν μεταξύ τους.

Τώρα πια η αλήθεια είναι ότι η βία σε συνδυασμό με την εγκληματικότητα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μαστίζει σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι νέοι δεν είναι μόνον αυτοί η πέτρατου σκανδάλου,αλλά φταίει μερικές φορές και ο κοινωνικός τους περίγυρος, τα πρότυπα τους και ό,τι λαθεμένο προβάλλεται στην κοινωνία. Ένα επίσης αίτιο είναι ο φανατισμός που κάνει τους νέους να γίνονται ανεξέλεγκτοι για οικονομικά, οπαδικά, θρησκευτικά, ψυχολογικά καικυρίωςκοινωνικάθέματα. Επιπλέον τα Μ.Μ.Ε και η λάθος ενημέρωση, η έλλειψη δικαιοσύνης αλλά και ηαναξιοκρατία που υπάρχει, μερικές φορέςκάνουν τους νέους βίαιους και φανατισμένους.

Επίσης, ένα υψίστης σημασίας θέμα είναι τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που είναι δυστυχώς πολλά και σπρώχνουν τους νέους να στραφούν σε λάθος μονοπάτια. Ακόμη, οι νέοι που σε μερικές περιπτώσεις έχουν καλομάθει με το εύκολο χρήμα όταν το χάσουν υπάρχει περίπτωση να το αναζητήσουν με λανθασμένο τρόπο φθάνοντας στη βία.Αλλά και όταν έχουν έλλειψη χρήματος συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι νέοι εκτονώνονται πολλές φορές με την άσκηση βίας πάνω σε άλλα άτομα της ίδιας ή και μικρότερης ηλικίας, διότι εξωτερικεύουν το θυμό τους και τότε αυτό έχει αρνητική επίδραση. Οι νέοι ως θύτες βρίσκονται απέναντι σε θύματα που είναι κι αυτοίνέοι και αυτό από μόνο του είναι σοβαρό και ανησυχητικό, γιατί πολλές φορές η βία φέρνει βίαμε αποτέλεσμα η  κατάσταση να γίνεται αμέσως ανεξέλεγκτη.

Τώρα, θα λέγαμε ότι η κοινωνία και κάποιοι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση ή στην περιθωριοποίηση της βίας. Οι νέοι είναι τα θεμέλια της κοινωνίας και της μελλοντικής ανάπτυξης που μπορεί να έχει η χώρα μας. Γι’ αυτό η βοήθεια των μεγαλύτερων ως προς την επίλυση είναι σημαντική. Θα πρέπει αρχικά να παρθούν κάποια μέτρα και να επιβληθούν κάποιες ποινές σε μορφές  βίαςως προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Άλλωστεσε κάθε πολιτισμένη χώρα η ασφάλεια είναι αναφαίρετοδικαίωμα του καθενός. Η συνεργασία και ο σεβασμός μεταξύ των νέων πρέπει να καλλιεργηθεί, διότι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς το καλό.

Επιλογικά, πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας των νέων για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο και να γίνουν οι νέοι το σήμα κατατεθέν της κοινωνίας.

 

Ευάγγελος Πωλότης Γ'6

 

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί τη χειρότερη μάστιγα της κοινωνίας μας και απειλεί σοβαρά την ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή, που θεωρείται εποχή της προόδου και της αφθονίας για τον άνθρωπο, το πρόβλημα των ναρκωτικών γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Τα αίτια είναι σαφώς  πολυπαραγοντικά . Οι έφηβοι ωθούνται στα ναρκωτικά κυρίως γιατί διακατέχονται από περιέργεια για το άγνωστο και από άγνοια κινδύνου. Πολλές φορές οι έφηβοι ξεκινούν τη χρήση για να είναι αρεστοί στους άλλους. Θέλουν πολύ να ενταχτούν σε μία ομάδα καθώς φοβούνται μην περιθωριοποιηθούν από τους φίλους τους αν δεν κάνουν και αυτοί χρήση. Ακόμη, υπάρχει η αντίληψη ότι όσοι παίρνουν ναρκωτικά γίνονται ξαφνικά δημοφιλείς , μάγκες αφού κάνουν κάτι απαγορευμένο.

Επίσης , η χαλάρωση του οικογενειακού δεσμού παίζει σημαντικό ρόλο καθώς υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας. Μερικές φορές η δυσαρμονία και οι τσακωμοί μέσα στο σπίτι στρέφουν τα παιδιά προς τη φυγή και τη χρήση ναρκωτικών. Επιπρόσθετα, η μείωση της προσωπικής επικοινωνίας, η αποξένωση, η μοναξιά και η ανεργία βάζουν σε δοκιμασία την ψυχική ισορροπία του νέου ο οποίος αναζητά μια διέξοδο.

Η χρήση των ναρκωτικών ουσιών είναι ολέθρια . Βλάπτει την σωματική και ψυχική υγεία  του ατόμου και επηρεάζει σημαντικά την δυνατότητα του ατόμου να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του υποχρεώσεις άλλα και στις κοινωνικές του συναναστροφές. Επιπλέον, υπάρχει μετάδοση λοιμώξεων  και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με το αίμα. Τα περισσότερα άτομα καταλήγουν στον θάνατο από υπερβολική δόση.

Κατά συνέπεια, για να μειώσουμε την συχνότητα του φαινομένου των ναρκωτικών θα πρέπει το σχολείο να ενημερώνει και να διαφωτίζει τους μαθητές με ομιλίες από αρμόδιους.  Να νιώσει ο μαθητής τον χώρο του σχολείου σαν προσωπικό του χώρου και να μπορεί μέσα σε αυτόν να απευθυνθεί σε κάποια υπεύθυνα άτομα για τα προβλήματα που γενικά αντιμετωπίζει , έτσι ώστε να λάβει συμβουλές και συμπαράσταση. Επιπλέον, η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς με την επικοινωνία , τη στοργή και την κατανόηση από τους γονείς , το παιδί αποκτά ισορροπημένη προσωπικότητα και με την συμπαράσταση τους μαθαίνει να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις δύσκολες συναισθηματικές και άλλες καταστάσεις της ζωής χωρίς να ζητά φυγή από την πραγματικότητα. Τέλος, το κράτος πρέπει να οργανώσει καμπάνιες κατά των ναρκωτικών. Να επιβάλει  αυστηρότατες ποινές στους εμπόρους  ναρκωτικών και να ωθεί τους νέους προς δημιουργικές ενασχολήσεις.

Συμπερασματικά, με την  διάδοση των ναρκωτικών μια ολόκληρη νεολαία διαπαιδαγωγείται να μην σκέφτεται , να μην αγωνίζεται και να μην αναζητά λύσεις.

 

Γιάννης Κουτουμάνος Α5

 

 

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί τη χειρότερη μάστιγα της κοινωνίας μας και απειλεί σοβαρά την ανθρωπότητα. Στη σύγχρονη εποχή, που θεωρείται εποχή της προόδου και της αφθονίας για τον άνθρωπο, το πρόβλημα των ναρκωτικών γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Τα αίτια που οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά, σχετίζονται με τις αλλαγές και τις εντάσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Στις βασικότερες αυτές αιτίες περιλαμβάνονται:

α) Η κρίση που διέρχεται ο σύγχρονος πολιτισμός. Στις μέρες μας παρατηρείται αμφισβήτηση αρχών, αξιών, ιδεών, αλλά και θεσμών. Σήμερα, το «έχειν» και το «κατέχειν» με κάθε τρόπο και όχι το «είναι», ταυτίζονται με το νόημα της ζωής και αποτελούν το κριτήριο ύπαρξης των ανθρώπων. Τα δήθεν πρότυπα, η αφθονία υλικών αγαθών και οι ανέσεις προκαλούν στους νέους ανία και πλήξη. Οι αξίες έχουν «εκπέσει» και τα ιδανικά έχουν εκλείψει. Οι νέοι μεγαλώνουν αναζητώντας ιδεώδη σε μία κοινωνία, της οποίας η μόνη αξία είναι η υλική δύναμη.

β) Η κρίση που διέρχεται ο οικογενειακός θεσμός τις τελευταίες δεκαετίες σπρώχνει τους νέους στα ναρκωτικά. Η έλλειψη οικογενειακής θαλπωρής και η απουσία στοργής και κατανόησης από τα λοιπά μέλη της οικογένειας, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Τα άτομα χωρισμένων γονέων, ή γονέων, των οποίων οι σχέσεις δεν ήταν αρμονικές, συνήθως παρουσιάζουν έλλειμμα ψυχικής δύναμης για αντίσταση στις δυσκολίες και στα εμπόδια που συναντούν, όταν βγουν στην κοινωνία, με αποτέλεσμα με το πρώτο «στραβοπάτημα», λόγω έλλειψης «ψυχικών εφοδίων », να αναζητούν διέξοδο στα ναρκωτικά.

γ) Η περιέργεια. Τα νεαρά κυρίως άτομα αισθάνονται έντονη την επιθυμία να δοκιμάσουν τις «ουσίες» για τις οποίες τόσος θόρυβος γίνεται. Έτσι, πέφτουν στην παγίδα, αφού τα ναρκωτικά προκαλούν εθισμό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

δ) Η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται στον οργανισμό τους η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για τα επικίνδυνα, καταστροφικά και θανατηφόρα αποτελέσματα, που ενέχει αυτός ο κακός εθισμός.

ε) Οι κακές συναναστροφές κατευθύνουν συνήθως τους νέους σε λάθος δρόμο.

 

Μήτσος Οικονομίδης Α3

 

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΒΙΑ

Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας πολλοί νέοι είναι θύματα και θύτες της βίας. Καθημερινά παρακολουθούμε τέτοια περιστατικά στα ΜΜΕ αλλά και γύρω μας.

Ένα ακραίο περιστατικό βίας, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα πρόσφατα, είναι η δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη από οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Αναρωτιόμαστε τι μπορεί να έκανε αυτούς τους νέους να φτάσουν στη δολοφονία; Επίσης γιατί καταφεύγουν σε βίαιες συγκρούσεις οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων;Θα μπορούσαμε να πούμε απλά ότι αγαπούν υπερβολικά τις ομάδες τους και νιώθουν μίσος για τις άλλες ομάδες θέλοντας να καταστρέψουν αυτούς που θεωρούν αντιπάλους τους.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η βία είναι τρόπος ζωής για πολλούς νέους στην χώρα μας. Οι νέοι αυτοί νιώθουν οργή η οποία δημιουργείται από διάφορους παράγοντες.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η οικονομική κρίση της εποχής μας. Οι νέοι έχουν μπροστά τους ένα μέλλον αβέβαιο. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και της κακοπληρωμένης εργασίας. Έτσι την οργή τους, την απογοήτευσή τους την εκφράζουν με πράξεις βίας π.χ. χουλιγκανισμός, βανδαλισμοί, καυγάδες κ.α.

Ένας ακόμα παράγοντας για την βία στους νέους είναι τα οικογενειακά προβλήματα. Οι οικογένειες δεν είναι δεμένες όπως παλιά και δεν προσφέρουν στα παιδιά την ασφάλεια που χρειάζονται με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκδηλώνουν βίαιες συμπεριφορές.

Επίσης υπάρχει έλλειψη παιδείας, αρχών και ιδανικών.

Ελπίζω η βία της εποχής να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και να ξεπεραστεί.

 

Ηλίας Μενούνος Γ5

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2022-2023

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ