ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : ΧΘΕΣ - ΣΗΜΕΡΑ

Ο πρώτοςεορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία το 776 πΧ. Τότε οι αγώνεςήταν μόνο τοπικοί και διεξάγονταν σε αυτούς μόνο ένα αγώνισμα, το «Στάδιον».

Οι Αγώνες με το πέρασμα των χρόνων έγιναν πιοσημαντικοί σε όλη την Ελλάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν και θρησκευτικήσημασία αφούγίνονταν προς τιμήν του θεού Δία του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Τα αγωνίσματα ήταν είκοσι και ο εορτασμός διαρκούσε μερικές ημέρες. Οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο στεφάνι από κλαδί ελιάς, τον κότινο.  Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή γυναικών στα αγωνίσματα αλλά απαγορευότανακόμηκαι η είσοδος σταστάδια για τις παντρεμένεςγυναίκες. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Καλλιπάτειρα κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του σήμερα είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων. Αναβιώθηκαν από τον Γάλλο Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα το 1896. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας γνωστοί και ως θερινοί Ολυμπιακοί τελούνται από τότε με πολλέςδιαφορές κάθε τέσσερα χρόνια.

Σήμερα τα αθλήματα είναι 33 και παίρνουν μέρος αθλητές από όλο τον κόσμο. Οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη,διαρκούν 17 ημέρες και οι αθλητές που παίρνουν μέρος κερδίζουν δόξα και χρήματα.

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 αναβλήθηκαν λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την πανδημία του κορωνοϊού και διεξήχθησαν ένα έτος μετά, το καλοκαίρι του 2021, στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Η μεγάλη εορτή του παγκόσμιου αθλητισμού ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου του 2021 και πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία φιλάθλων λόγω των αυξημένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.  Η Ελλάδα συμμετείχε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με 83 αθλητές και αθλήτριες οι οποίοιέφεραν στην χώρα μας δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλιο.

Αρετή Φούκα Α5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2022-2023

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ