ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ … ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

 

Το τέλος της τελευταίας τάξης του Λυκείου σηματοδοτεί για όλους τους μαθητές μια νέα αρχή. Σκέψεις πολλές για το επόμενο βήμα, συζητήσεις και ενημέρωση. Η ερώτηση «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» από το βάθος των παιδικών αναμνήσεων  επιστρέφει με άλλο νόημα στο μυαλό κάθε τελειόφοιτου μαθητή. «Τι θέλω να κάνω τώρα που μεγάλωσα;» , «Τι επιθυμώ πραγματικά εγώ;», «Πώς φαντάζομαι τον μελλοντικό εαυτό μου;» και άλλες τέτοιες εσωτερικές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις πολλές όσες και οι μαθητές. Τα συναισθήματα γεμάτα αμφιθυμία. Χαρά, μελαγχολία, ενθουσιασμός, αγωνία, αισιοδοξία, φόβος, είναι εκεί! Το θέμα είναι να καταφέρει ο μαθητής να ακούσει όλα αυτά τα συναισθήματα για να μπορέσει να επιλέξει με αλήθεια και ειλικρίνεια τον δρόμο εκείνο που πραγματικά επιθυμεί!

«Πώς να ακούσω όμως τη χαρά, όταν για να επιλέξω αυτό που επιθυμώ έχω μπροστά μου τις πανελλαδικές εξετάσεις που με αγχώνουν από 15 χρονών;» Θα ρωτούσαν ενδεχομένως όσοι μαθητές επιλέξουν να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε διαφορετικά την παραπάνω ερώτηση. Οι εξετάσεις αυτές είναι σημαντικές, ένα εισιτήριο για να κάνετε το ταξίδι που λαχταρά ο καθένας σας. Όμως ποτέ ένας προορισμός δεν έχει μία διαδρομή.

Εξάλλου, αγαπημένοι τελειόφοιτοι μαθητές του σχολείου μας,  πριν δυο  χρόνια το αποδείξατε αυτό με το να επιλέξετε συνειδητά να ακολουθήσετε τον δρόμο και τις δυνατότητες που δίνει ένα ΕΠΑΛ. Διαφορετική διαδρομή μεν από έναν μαθητή ενός ΓΕΛ, όμως με κοινό προορισμό. Και ο κοινός προορισμός είναι η εξέλιξη, η πρόοδος στη ζωή και η δυνατότητα φτάνοντας στο τέλος της σχολικής σας διαδρομής να έχετε εκείνα τα εφόδια για να επιλέξετε το μονοπάτι της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

Τα ταξίδια λοιπόν φέρνουν πολλά συναισθήματα και τώρα καλείστε να κάνετε την τελευταία διαδρομή του ταξιδιού των μαθητικών σας χρόνων. Τώρα ήρθε η στιγμή να πάρετε φόρα με κατεύθυνση τα όνειρά σας!

Οι συμβουλές για χαλάρωση και το τυπικό «μην αγχώνεσαι» είναι πολύ φτωχά μπροστά στη λαχτάρα που ο καθένας σας έχει να ξεκινήσει μετά το Λύκειο ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι. 

Ανοίξτε τους χάρτες του μυαλού σας και ακούστε την πυξίδα της ψυχής σας! 

Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα.

Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ


                                                 



Αλεξία Κωνσταντίνου, Ψυχολόγος


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2022-2023

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ